facebook

Издателство

Биография на моите филми. Втора част

cover-biographia-na-moite-filmi-2-gd-web_184x250_fit_478b24840a

Биография на моите филми. Втора част

Георги Дюлгеров, НБУ, София, 2022. 244 стр.

Визуални изкуства

 

Във „Биография на моите филми. Втора част“, авторът Георги Дюлгеров започва и завършва с неслучили се проекти, които са му били и остават особено близки. Както и в първата си книга, издадена през 2020 г. от издателство „Аргос“, текстът е допълнен с подбрани видео откъси, които читателят може да гледа посредством QR кодове.

 

ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ е роден на 30 септември 1943 г. в Бургас. Завършва Института по кинематография „Герасимов“ (ВГИК) в Москва. Повече от 20 г. работи в СИФ – Бояна, а след 1991 г. е бил началник на Армейския аудиовизуален център, преподавател по кинорежисура и ръководител на клас в НАТФИЗ. Професор е от 1999 г. Филмите му „Лагерът“, „Мера според мера“, „Авантаж“, „Трампа“ и др. са сред най-добрите постижения в историята на българското кино. След промените снима „Черната лястовица“, „Лейди Зи“, „Козелът“, „Буферна зона“. Носител е на „Сребърна мечка“ за режисура от Берлинале ’78 (за „Авантаж“), на приза „Златен рицар“ от Палермо ’86 (за „Нешка Робева и нейните момичета“), Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево (за „Лейди Зи“, 2005) и др. Член е на Европейската филмова академия. Почетен професор на Нов български университет.

 

 

 

Филмите на Георги Дюлгеров ни откриват истини за самите нас чрез съдбите на други хора, за народопсихологията, за сломените души, за въз- дигането и пораженията, за копнежите, мечтите, болката и пропилените чувства, за времето, социално и лично – и още много други неща. Дюлгеров започва писмената си епопея заради внуците, на които я посвещава. Но не е само това. Освен Режисьор, той винаги е бил и Учител, и сега отново ни под- нася своеобразни „уроци по кино“… Предизвикателството на тази книга е да открием другите възможни лица на Дюлгеров – ученик, разказвач и историк. Знам, че тръгването към тази книга е заради любовта към незабравимите филми на Дюлгеров. Но след прочитането ѝ не филмите, а хората и историите с тях ще останат в съзнанието – една пъстра и богата картина на задкулисието на българското кино.

Проф. Петя Александрова

 

 

ISBN 978-619-233-266

Цена: 27.00 лв.

 

Съдържание