facebook

Издателство

Ставите на светлината

rilke-cover_184x250_fit_478b24840a

Ставите на светлината

Райнер Мария Рилке; прев. от немски ез. Петя Хайнрих, НБУ, София, 2020. 160 стр.

Литература

 

Райнер Мария Рилке (1875, Прага, Австро-Унгария – 1926, Монтрьо, Швейцария) е немскоезичен поет, един от най-значимите творци на своето време, поет на прага между късната романтика и ранната модерност. Творчеството му е повлияно от Шопенхауер, Ницше и Лу Андреас-Саломе. За гроба си сам избира написана от него епитафия, в която розата е символ на единството и прехода от живота към смъртта:

 

Розо, ти истинско противоречие, желанието да не бъдеш ничий сън под толкова клепачи.

 

Сборникът „Ставите на светлината“ съдържа текстове от най-ранните години на Рилке до последните му зрели творби. Формално тук са събрани три отделни книги – пълните фрагменти поезия в проза от „Песен за любовта и смъртта на корнета Кристоф Рилке“, „Дуински елегии“ и „Сонети към Орфей“. А последната част, като един вкусен завършек, съдържа някои повече или по-малко познати стихотворения от различни стихосбирки.

 

Петя Хайнрих (1973, София) е поет и литературен преводач. Един от редакторите на литературното списание ТЕКСТИЛ. Създател и двигател на списание НО ПОЕЗИЯ. Автор на книги с поезия, литературни фрагменти и поезия в проза, последната от които е „Лимне три“ (Норгет, 2020).

 

 

 

ISBN 978-619-233-117-7

Цена: 14.50 лв.