facebook

Издателство

Третата световна: битката за Украйна

tretata-svetovna-cover_184x250_fit_478b24840a

Третата световна: битката за Украйна

Михаил Станчев, Юрий Фелщински, НБУ, София, 2023. 412 стр.

История

 

Юрий Фелщински е роден през 1956 г. в Москва. Завършва Историческия факултет на Московския педагогически институт. През 1978 г. имигрира в Съединените щати, където придобива докторска степен по философия на историята от Rutgers University. През 1993 г. става доктор на науките в Института по история на Руската академия на науките. През 2002 г. ръководи проекта по разчитането и публикуването на „лентите на Кучма“. Самостоятелно или в съавторство публикува десетки книги, научни изследвания и томове архивни документи, посветени на най-новата руска история, между които „Взривяването на Русия“ (в съавторство с Александър Литвиненко, 2002), „Корпорация: Русия и КГБ по времето на президента Путин“ (в съавторство с Владимир Прибиловски, 2008) и др.

 

Михаил Станчев (роден през 1953 г. в Казахстан) е доктор на историческите науки и професор по нова и най-нова история в Харковския университет „В. Н. Каразин“ и в Нов български университет. Член е на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България. От 1997 до 2001 г. е съветник и временно управляващ Посолството на Украйна в София. Автор и съавтор е на над 30 книги и на повече от 300 научни статии по история на българската диаспора в пределите на Руската империя, Съветския съюз и постсъветското пространство, както и по въпросите на българо-украинските отношения. Основател и ръководител на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ към Харковския университет.

 

Документалната книга на Станчев и Фелщински, издадена през 2015 г., завършва с думите, че главната задача на Путин си остава завладяването на Украйна. За съжаление, това твърдение, а и книгата като цяло се оказаха пророчески. В 2022 г. светът стана свидетел на военните престъпления на путинска Русия в Украйна.

Олег Калугин, бивш генерал на КГБ

 

Тази книга е за всички нас – за това как губехме година след година, играейки си на политика. Задължително е да я прочетем; все пак това е част от работата ни по поправянето на грешките.

 Вадим Денисенко, украински политик, журналист

 

Книгата на Станчев и Фелщински се опита да покаже на Запада, че пред него стои един фашистки путински режим, повел война на пълно унищожение. Отне седем години на авторите да се справят с тази просветителска задача. Затова и появата на второто ѝ издание е толкова актуална сега, когато пред очите на цялото човечество се въздига страната победителка Украйна, която воюва сама в защита на свободния свят.

Андрей Пионтковски, руски опозиционер, учен и публицист

 

Съдържание

 

 

 

ISBN 978-619-233-249-5

Цена: 36.00 лв.