facebook

Издателство

Под сянката на Сталин и Хитлер: Втората световна война и съдбата на европейските народи, 1939–1941 г.: Т. 5.: Кой кого?

pod-siankata-stalin-hitler_184x250_fit_478b24840a

Под сянката на Сталин и Хитлер: Втората световна война и съдбата на европейските народи, 1939–1941 г.: Т. 5.: Кой кого?

Автор: Пламен Цветков, НБУ, София, 2017. 1042 стр.

История

Петият том, последен от поредицата „Под сянката на Сталин и Хитлер“, посветена на съдбата на европейските народи по време на съюза между Сталин и Хитлер, представя военния преврат в Белград, подготовката за нападението и унищожението на Югославия, окупационния режим в Белгия, капитулацията на Гърция, пазарлъците за новите граници на Югоизточна Европа, антибританското въстание в Ирак и решението на Сталин да поеме държавен пост, падането на Крит, разговорите на Хитлер с Борис ІІІ, Анте Павелич и Йон Антонеску, германската декларация за война срещу Русия.
Във финалните „Изводи и поуки“ авторът пише: „Без съветско-нацисткия съюз, създаден с Пакта за ненападение от 23 август 1939 г., Втората световна война в Европа изобщо не би избухнала. Този съюз предопределя разположението на силите в планетарен мащаб за следващия половин век. Непосредственият победител във Втората световна война е Сталин. Стратегичният победител обаче са Съединените щати, но демокрацията ще осъществи напълно своята победа едва със събарянето на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. и с края на комунизма в Източна Европа.“
Пламен Симеонов Цветков (1951-2015) е бележит изследовател и дългогодишен професор по нова и най-нова история в Нов български университет. Автор е на редица книги и статии, сред които е двутомното проучване на балканската история от българска гледна точка, публикувано в САЩ, двутомната история „Европа през ХХ век“, „Светът през ХХ век“, както и „Народностно потекло и национално самосъзнание“, „Светът на мегамитовете“. Книгите му развенчават редица митове, дълбоко вкоренени в българската историческа памет. Петтомната поредица „Под сянката на Сталин и Хитлер“ е най-мащабното изследване на автора.

 

ISBN 978-954-535-944-6

Цена: 31.00 лв.