facebook

Издателство

Живот срещу живот. Морални дилеми при разпределяне на ограничени медицински ресурси

cover-evgenia-hristova-jivot-sreshtu-jivot_184x250_fit_478b24840a

Живот срещу живот. Морални дилеми при разпределяне на ограничени медицински ресурси

Евгения Христова, НБУ, София, 2023. 212 стр.

Психология

Кой човешки живот е по-ценен? Обикновено отговорът е, че всеки човешки живот е безценен, всички хора са равни и не е редно да се правят такива сравнения. Но когато животоспасяващите медицински ресурси са ограничени и не е възможно да се удовлетворят нуждите на всички, възниква въпросът кой е най-справедливият начин за тяхното разпределяне.

В книгата се разглеждат различни теории за основните морални ценности и основните етични принципи на разпределителната справедливост, както и приети в медицинската практика стандарти и насоки. Представени са и психологически изследвания на моралната преценка в ситуации, свързани с разпределяне на ограничени медицински ресурси.

 

 

Евгения Христова е доктор по психология и преподавател в департамент „Когнитивна наука и психология“ на Нов български университет. Тя е част от екипа на Изследователския център по когнитивна наука и директор на Лабораторията за изследване на решенията и поведението, НБУ. Научните ѝ интереси са свързани с моралната преценка, теорията на игрите, вземането на решение. В изследователската си дейност тя комбинира психологически експерименти, технологии за проследяване на погледа (eye tracking) и запис на физиологични показатели. Участвала е в различни международни изследователски проекти. Автор е на десетки научни публикации в международни и български издания.

 

Съдържание

 

Цена: 25.00 лв.

ISBN 978-619-233-251-8